Slik er nordmennenes økonomi påvirket av koronakrisen


26 oktober, 2020

Året 2020 ble ikke som vi hadde trodd. Det startet med nyhetsartikler om et koronavirus i Kina, og i mars satte regjeringen inn de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid. Men hvordan har koronakrisen påvirket lommeboken til nordmenn? Vi skal i denne artikkelen se på noen av konsekvensene korona har hatt på Norsk økonomi.

Økonomi i Norge under koronakrisen

Norge ble stengt. Dette betydde hjemmekontor, stengte skoler, barnehager, frisører, restauranter og mye mer. Antall permitterte og arbeidsledige økte, aksjemarkedet stupte og mange forutså en mørk økonomi i Norge.

Så hva har vi sett så langt? I våres økte arbeidsledigheten, og rekordmange ble arbeidsledige eller permittert. I etterkant har dette tallet blitt noe bedre, men tallet for arbeidsledige har stabilisert seg på et høyere nivå enn før koronaviruset.

Ekspertene fryktet for økonomien og boligmarkedet i Norge. Styringsrenten ble satt til 0 % for første gang på 200 år og man forventet en nedgang i boligprisene. Men boligprisene har steget flere steder steget. Som følge av dette har formuen vokst, og dermed er situasjonen til økonomi i Norge bedre enn fryktet.

En annen overraskende konsekvens av koronaviruset var at man så at kredittsituasjonen i Norge endret seg. Folk brukte mindre penger, og kvittet seg med gjeld. Som følge av dette har forbruksgjelden og privatpersoners kredittsituasjon i Norge gått ned.

Tiltak for bedre økonomi

Selv om konsekvensene av koronaviruset er bedre enn fryktet, er mange fortsatt berørt. Reise- og utelivsbransjen er sterkt påvirket, og mange har en lavere inntekt enn før.

Noe regjeringen har gjentatt mange ganger er at vi ikke må slutte å bruke penger. Når folk bruker penger, blir det mer penger i omløp og den økonomiske situasjonen i Norge forbedres.

Vi kan derfor med god samvittighet spise ute, eller besøke steder i Norge vi ikke har sett før. Når vi gjør dette kan det også være gunstig å handle på kreditt for å utnytte de fordelene det kan gi. Enten det er drivstoffrabatt, andre rabattavtaler, eller for muligheten til å betale senere, kan det å handle på kreditt være gunstig for å få i gang økonomien igjen.

Dersom du ønsker å se hvilke typer kreditt som vil passe dine behov best, finnes det måter å få oversikt over markedet på. For eksempel, sammenlign lån på Norsk Kreditt og skaff deg en god oversikt over de mulighetene du har.

Det viktigste å huske er at pandemien går over. Frem til da er det opp til oss å leve så normalt som mulig, og få det beste ut det. Og snart kan vi reise på ferier og klemme våre venner som normalt igjen.