Hva er et boliglån?
Tiden er inne for å slå til på prospektet, den perfekte leiligheten for deg og din kjære? Eller er det det? Har dere fått finansieringen i orden, eller må dere søke om boliglån i banken?
I dag er slike prosesser svært enkle og har man ikke det som kreves, blir man fort avvist. En slik beskjed kan være vanskelig å svelge, men likefremt en konkret tilbakemelding på at du kanskje må skaffe deg inntekt, betale regningene dine til rett tid eller begynne å spare.
Boliglånet er kanskje det aller viktigste lånet i livet, men det er ikke alle forunt å få boliglån i dag. Prisene, spesielt i byene er skyhøye, og bare veletablerte har råd til selv relativt små leiligheter.
Boliglån fordeler seg egentlig på to områder. Det er boliglån for førstegangskjøpere og så er det refinansiering av boliglån. Grunnen til det er at mange banker opererer med forskjellige betingelser som rente og kostnad. Dessuten har Finansdepartementet lagt opp til fri konkurranse, slik at kunder kan få flytte boliglånene sine om de vil. Noen banker er for eksempel svært trege med å sette ned renten når den vesentlige signalrenten settes ned, men når den settes opp, er de snart ute med å følge etter.
For å finne mer ut hva boliglån kan gi, er det smart å lese denne artikkelen. Her finner man ut hvilken rente som er bra, og hvem som låner ut penger til bolig.
Boliglånsrente
Det er en ting som bestemmer hva boliglånet koster, bortsett fra etableringsgebyr og andre avgifter. Renten er stikkordet, og i likhet med en rekke andre typer lån er rente på boliglån ganske lav. Vanligvis ligger den på bare noen prosent over styringsrenten fra Norges Bank, og den kan bli enda lavere. Det er flere ting som kan gjøre den lavere:
- Egenandel på 10-25%
- Totalpakkeløsning med fagforbund eller forsikringsselskap
Har man penger på bok når man skal ut å handle bolig, blir alt så mye enklere. Ta eksempelet med et huskjøp til 5 millioner kroner i DNB. Har man 25% egenandel vil man slippe unna med en effektiv rente på 2,85%, mens skal man ha 85% finansiering så blir renten 2,95%. Dette gjelder for søkere over 34 år. Skal man søke full finansiering boliglån, må man ofte ty til andre løsninger som husbanklån eller forbrukslån i annen bank eller hos en finansiell aktør på internett. Disse opererer med mye høyere rente. Man kan også få mellomfinansiering fra salg av tidligere bolig. Dette er noe som ofte skjer dersom par velger å flytte fra hverandre. Da hender det enten at begge velger å flytte, eller at den ene kjøper fri den andre.
Velger man en online bank som Sbanken, er tallene for samme lån slik:
- 85% finansiering: 2,81% rente
- 75% finansiering: 2,52% rente
Det er færre gebyrer forbundet med boliglån hos Sbanken enn hos DNB og andre banker.
Men mange av bankene samarbeider tett med fagforeningene. Det kan være KLP, LO og Sykepleierforbundet, eller forsikringsselskap som Storebrand og Gjensidige.
Går man med på en totalløsning her, vil man kunne få enda bedre betingelser på boliglånet sitt.
Når man er klar til det, så kan man realisere boligdrømmen. Dette skal bli deres hjem som dere skal gjøre trivelig og la barna vokse opp i. Jo bedre avtale man har, jo bedre vil alle få det. Og har man gjort de grunnleggende sakene, kan det bli enda bedre.
Det er likevel mulighet for dem som ikke har alt på stell, og som kanskje ikke har hatt så stor interesse i egen økonomisk vinning. Man skal huske på at i mange utkantstrøk er boligene mye rimeligere enn inne i byen. Gjør et kupp med boliglån nå!
Beste boliglån 2018
Det er vanskelig å si hva som er best boliglån, da det er så mange detaljer som avhenger av hvilke betingelser man kan oppdrive. Men i 2018 har det vært ekstremt lav rente på de fleste boliglån. Går man bare 10-15 år tilbake, var boligrenten nesten 10%, noe som vil gjøre et lån i dag, mange ganger dyrere. Og en ny tendens er at vi ser en økning av styringsrenten som bestemmer blant annet boliglånsrenten. For første gang på flere år har sentralbanksjefen økt denne renten, i første omgang med 0,25%.
Mange aktører vil nok påstå at de har den beste renten i 2018. Nå som vi nærmer oss det nye året vil nok de fleste ha satt opp boliglånsrentene sine. Det er vært å merke seg at banker som DNB og Sparebanken var de første som fulgte etter med å sette den opp, noe som ikke faller i god jord for mange bankkunder i dag. Det er lite hyggelig takk for sist, spesielt med tanke på hvor mye de selv sitter igjen med fra kundene sine.
Boliglån med gode renter
Men det er mange andre boliglån med gode renter i dag. Husk nå på at renten er avhengig av hvor stor andel av kjøpesummen du trenger å låne, hvor lang tilbakebetalingstid du setter opp og hvilken sikkerhet du kan stille med. huske, det er alltid mulig å prute med banken. Det beste argumentet for å prute er at du kan gå til en annen bank med søknaden.
Det gis også forskjellig rente på boliglån om man er ung eller gammel. Med en ung låntaker, vil man se for seg at den kan betale på lånet i flere år enn en gammel, samtidig som en gammel vanligvis har mye bedre økonomi generelt sett.
For unge lånsøkere er det fagforeningene sammen med ulike banker som gir de beste boliglånsrentene. Øverst finnes man Danske Bank sine akademikere med en boliglånsrente på 2,32% ved 85% belåning.
Forsikringsselskapet Gjensidige tilbyr en bankrente på 2,33%, mens Storebrand Bank tilbyr boliglånskundene sine en rente på 2,34%. Nederst ligger DNB med en veiledende boliglånsrente på 2,95%.
Krav for boliglån
For å få boliglån er det en rekke krav som må være innfridd. Vi kan skissere dem slik:
- Over 23 år
- Fast inntekt
- Egenkapital på minimum 10% av kjøpesum
- Ingen betalingsanmerkninger
Det er to punkt som er viktig å se nærmere på. For det første må husholdningen ha en samlet inntekt som overgår 1/3 av kjøpesummen.
Den opprinnelige utregningen sier at man skal kunne gange inntekt med 2,7 for å nå boliglånet.
Det betyr at dersom man ønsker et boliglån på 3 millioner kroner, så må begge to tjene minst 450000 kroner hver. Bruker man den gamle varianten får man bare lånt opp 2,43 millioner kroner.
I tillegg må man legge inn at renten kan gå opp med minst 5%. Her er det mange aspekter å ta hensyn til.
Det andre er finansiering. I mange tilfeller kan man få 100% finansiering, spesielt om man er ung. Det er husbanklån og lignende lån som kan hjelpe til med finansieringen. Det er ikke anbefalt å ta opp forbrukslån for å finansiere boligen, selv om mange gjør dette i dag.
Boliglån refinansiering
Er man ikke fornøyd med den renten man har fått på boliglånet kan man flytte lånet. Dette gjør man ved å ta kontakt med den nye banken for en avtale. Her vil de sette opp hva det nye lånet vil medføre av utgifter. Husk at det kommer et nytt etableringsgebyr som kan gjøre det hele til en fiasko.
Men man kan også refinansiere boliglånet dersom man har mye gjeld. Er man heldig godtar banken at dere refinansierer denne forbruksgjelden inn i boliglånet. Det vil vanligvis bli et ekstra lån med litt dårligere rente over en kortere periode. Det som er vanlig er at man får avdragsfrihet på det store lånet i denne perioden, noe som gjør det overkommelig å finansiere. Dette er en stor hjelp for mange husholdninger.
Boliglån vilkår og betingelser
Vi har allerede sett på en del vilkår for å få boliglån. Det viktigste er å ha en fast inntekt over tid, eller formue. Har man det siste, er det jo egentlig ikke grunnlag for å ta opp boliglån, selv om mange rikinger likevel gjør dette. Det igjen gjør det vanskeligere for vanlige folk å komme inn på markedet.
Betingelsene på boliglånet er delt opp i forskjellige punkt, og disse må man studere grundig for at man skal få med seg essensen av dem. Slik ser de ut:
- Nominell rente
- Etableringsgebyr
- Administrative gebyr
- Postgang gebyr
- Effektiv rente
- Nedbetalingstid
- Avdragsfrihet
- Kostnader ved for sen betaling
- Fast eller flytende rente
- Serie eller annuitetslån
Alle disse punktene avgjør tilslutt hvilken månedssum du skal betale. Det vil helt sikkert gjøre et stort innhogg i økonomien. Det er vanlig å legge fast trekk på boliglånet, noe som kan gjøres på en felleskonto som man administrerer sammen. Derfor kan være smart å legge inn et fast trekk til denne kontoen hver gang man får lønn. Fordelingen kan være lik, eller som en prosentandel av hvor mye de to tjener.
Boliglån uten egenkapital
Boliglån uten egenkapital er i prinsippet noe bankene ikke liker. Det skal mye til for at du får full-finansiering boliglånet gjennom banken. Men det finnes løsninger som skal hjelpe spesielt unge eller vanskeligstilte til å komme seg inn på boligmarkedet. Det er gjerne Husbanken som hjelper til med dette. De gir svært gunstig rente på boliglån i mange tilfeller. Husbanklån er det i prinsippet bare mulig å få en gang per person.
Mange vil nok også si at man kan få denne finansieringen på mange andre måter. Lån av foreldre eller en rik onkel er mulig. Noen anbefaler til og med forbrukslån til dette. Det er faktisk mulig å få forbrukslån helt opp til 600000 kroner i dag, se enten Komplett Bank eller Bank Norwegian. Deres forbrukslånsrente er dog svært høy. Sørg for å få en ”second opinion” før dere går på noe sånt. Har man likevel mye penger i vente, kan det la seg gjøre å finansiere boliglånet på denne måten.